Naše tipy na výlety

Jeseníky jsou nejen druhé největší hory ČR, které překvapují v rozmanitosti přírody, ale také jsou bohaté na historické památky, jsou jedinečné ve své gastronomii a zdejší mikroklima má unikátní léčivý efekt. Nabízíme Vám nejzajímavější tipy na výlety v blízkém okolí Velkých Losin.

Expozice Čarodějnické procesy

Neblaze proslulé inkviziční procesy v letech 1679-94 otřásly dějinami města Šumperka a blízkého okolí. Ve sklepení Evropského domu setkávání, nebo-li v tzv. Geschaderově domě v Šumperku se nachází stálá expozice, která dokumentuje tento hon na čarodějnice. Prostřednictvím moderního "audioprůvodce guidePORT" uslyšíte hlas samotného inkvizotora Jindřicha Františka Bobliga z Edelstadtu, který Vás expozicí provede. Geschaderův dům je také jedním ze zastavení na "Čarodějnické cyklotrase" vedoucí po stopách čarodějnických procesů od Mohelnice přes Šumperk až do Zlatých Hor.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně - sedmý div ČR

Návštěva přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně se již několik let drží v první desítce hitparády nejnavštěvovanějších turistických cílů nejen v rámci Jesenicka a Olomouckého kraje, ale i České republiky. Edukativní část exkurze s nahlédnutím do útrob dolní části elektrárny se snoubí s horskou galerií masívu Hrubého Jeseníku v oblasti horní nádrže elektrárny. Přidanou hodnotou jsou celosezonní půjčovny inlinových bruslí, kol a koloběžek pro aktivní vyžití v horském prostředí, občerstvení u horní nádrže a kyvadlová přeprava moderními minibusy na trase horní stanice lanovky - horní nádrž elektrárny.

Dřevěné kostelíky v Žárové, Maršíkově a Klepáčově

Za návštěvu stojí tři významné dřevěné kostelíky v blízkém okolí Velkých Losin. Kostelík sv. Martina v Žárové pochází již z roku 1611 a podoba této roubené, rustikální, renesanční architektury zůstala dodnes nezměněna. Velmi známý a ceněný dřevěný kostelík sv. archanděla Michaela v Maršíkově pochází z počátku 17. století a je prakticky celý dochovaný. Kromě roubené stavby mohou návštěvníci obdivovat i krásné obrazy. Kaplička sv. Jana Nepomuckého v Klepáčově z roku 1783 byla nákladně rekonstruována v nedávných letech. Dnes již opět slouží církevnímu životu a výrazně obohacuje nádhernou podhorskou krajinu.

Hanušovice Ryzí pivo z hor

V jedinečném prostředí jesenických hor se pivo vyrábí od roku 1874. Exkurze do pivovaru Holba je možné domluvit pro skupiny a jednotlivci se mohou připojit.

Loštice pravé tvarůžky

V muzeu nedaleko loštického náměstí můžete poodhalit tajemství výroby pravých olomouckých tvarůžků - jediného původního českého sýru s výraznou, pronikavou chutí a vůni. Tato jedinečná pochoutka má již 130 let starou tradici. Tvarůžky zakoupíte v podnikové prodejně.

DALŠÍ INFORMACE: