Velké Losiny

S obcí Velké Losiny je pevně spjata bohatá historie a velké množství historických památek a zajímavostí. Obec patří k nejstarším v šumperském okrese a její vznik se datuje rokem 1351. Dějiny obce jsou dlouhodobě spojeny s rodem Žerotínů, od tohoto období do současnosti vyrostly v obci její nejvýznamnější historické dominanty, mezi které patří zámek, ruční papírna, farní kostel, církevní a světské stavby a termální lázně.

Renesanční zámek Velké Losiny

Roku 1589 nahradil Jan mladší z Žerotínů starou dřevenou tvrz krásným renesančním zámkem s arkádami, freskami a sgrafity. Původní část zámku se zařízením, nábytkem, obrazy a gobelíny dochovaná v téměř nezměněné podobě je dokladem života starých moravských šlechtických rodin 16. století. Zámek byl přestavěn a obklopen rozlehlým a nádherným francouzským parkem v 17. století.

Ruční papírna Velké Losiny

Ruční papírna Velké Losiny se poprvé připomíná svou nejstarší průsvitkou již v roce 1596. Papír se zde po celá čtyři staletí nepřetržitého provozu vyrábí tradičním manufakturním způsobem. V objektu papírny je otevřeno Muzeum papíru přibližující vznik a vývoj papírenské výroby. Vlastní prodejna nabízí široký sortiment výrobků z ručního papíru. Nynější papírna je již jedinou a poslední papírnickou manufakturou v celé Evropě a proto se již zdárně vedou diskuse o její zařazení mezi památky Unesco.

Čarodějnické procesy

Temným obdobím Velkých Losin jsou nechvalně známé čarodějnické procesy v 17. století známé z knížky Kladivo na čarodějnice Václava Kaplického a stejnojmenného filmu Otakara Vávry, které připravily o život desítky nevinných lidí. Navštívit můžete historické muzeum čarodějnických procesů v Šumperku nebo si vyjet na kole po čarodějnických cyklotrasách.

Velké Losiny dnes

Velké Losiny jsou v současné době střediskovou obcí, k níž patří místní části Maršíkov, Žárová, Bukovice a Ludvíkov. V obci najdete vše, co můžete potřebovat – pošta, bankomat, obchody a obchůdky, cukrárna, kadeřnictví, holičství, lékárna,benzinová pumpa, autoopravna, cykloservis i skiservis. Také zde najdete minigolf, kino, fotbalové hřiště.

DALŠÍ INFORMACE: