Masáže a zábaly

Masáže

Masážní techniky pracují s kůží, podkožím a měkkými tkáněmi k ovlivnění reflexních pochodů v těle a k harmonizaci svalového napětí. Každá masážní technika používá jiný přístup a prostředky, liší se použitými hmaty a tlakem.
INDIKACE: stres, úzkost, napětí, bolesti, únava po zátěži, regenerace a relaxace. Jako podpůrná metoda při léčbě bolestí zad a kloubů.
KONTRAINDIKACE: akutní infekční a horečnaté nemoci. Bolestivé stavy vyžadující klid na lůžku a užívání léků na tlumení bolesti. Otevřené kožní rány v místě masáže.

MASÁŽ KLASICKÁ

APLIKACE: oblíbená klasická forma masáže. Masáž se provádí jako celková nebo částečná, kdy jsou nejčastěji ošetřovány záda, šíje nebo dolní končetiny. Při masáži se používá neutrální olej nebo masážní emulze či krém.

MASÁŽ BAŇKAMI

APLIKACE: jedná se o masáž částečnou, nejčastěji zad a provádí se tahem přisátých baněk přiložených na ošetřované místo. Masáž baňkami má velký význam při čistění organismu od toxických látek, které se hromadí ve ztuhlých svalech. Ovlivňuje pochody látkové výměny, lymfatického systému a stimuluje imunitu organismu. Používá se nejen k potlačování bolesti pohybového aparátu, ale i ke zmírnění vnitřních obtíží.

AROMA MASÁŽ

APLIKACE: postup a účinky u aromatické masáže jsou obdobné jako u klasické, liší se použitím masážního přípravku. Při aroma masáži se používá účinku aromatických, za studena lisovaných olejů, které svým složením napomáhají zvýraznění účinku masáže. Aromatický olej si vybírá klient.

Reflexní masáž

APLIKACE: reflexní masáž se liší od klasické masáže charakterem hmatů, místy provedení a také tím, že se praktikuje "na sucho", bez použití masážního přípravku nebo masážního oleje. Aplikuje se manuálně na povrchu těla v místě druhotných, onemocněním vyvolaných změn, nikoliv v místě nemocné tkáně nebo ústrojí.

MEDOVÁ DETOXIKAČNÍ MASÁŽ

APLIKACE: chemické a biologické vlastnosti včelího medu ovlivňují látkovou výměnu pokožky a podkožních tkání. Včelí med má výrazný vliv na odbourávání toxických látek v kůži obsažených. Jde o očistnou detoxikační masáž.

MASÁŽ HORKÝMI KAMENY

APLIKACE: použitím harmonie masážních technik a horkých kamenů umožňuje teplu proniknout hlouběji do svalů a dochází tak k hluboké relaxaci. Blahodárně působí na unavené a bolestivé svaly a pomáhá též s léčbou revmatismu, křečí, stresu, nespavosti a bolestí hlavy.

ZÁBALY

PaRAFINOVÝ ZÁBAL

APLIKACE: procedura je aplikována dle předpisu lékaře. Parafin se používá ve formě lokálních obkladů, kdy dochází k přímému kontaktu kůže s tepelným nosičem. Teplo způsobí otevření kožních cév a zvýší prokrvení v cílové tkáni. Podání zábalu je vhodné zejména před masáží.
INDIKACE: degenerativní onemocnění páteře a kloubů.
KONTRAINDIKACE: netolerance tepla, otevřené rány a kožní nemoci v místě podání.

RAŠELINOVÝ ZÁBAL

APLIKACE: procedura je aplikována dle předpisu lékaře, nejčastěji na záda, klouby. Teplo je předáváno z polštáře naplněného slatinou, prochází přes vrstvu rašeliny a uvolňuje tak svalové napětí nebo prohřívá klouby. Mikrofilm, který peloid (rašelina) zanechává na kůži má zjemňující a antibakteriální účinek.
INDIKACE: bolesti páteře, kloubů, některé pooperační stavy.
KONTRAINDIKACE: akutní onemocnění, dekompenzace kardiovaskulárního aparátu.

AROMATICKÝ PARAFINOVÝ ZÁBAL

  • APLIKACE: na předepsané místo se aplikuje aromatický parafinový plát (čokoládový, bylinkový, medový, kokosový), který se překryje ručníkem, přiloží se předehřátý slatinný obklad, vše se překryje prostěradlem a nechá působit.
  • INDIKACE: zvýšený svalový tonus, hloubkové prohřátí tkání, kloubů, celková relaxace.
  • KONTRAINDIKACE: akutní zánětlivé stavy, stavy po úrazech, otevřené a krvácivé rány, horečnaté nemoci, alergie na čokoládu, parafin, včelí vosk, eucalyptus, echinaceu. Nedoporučuje se po opalování.